| 
  • If you are citizen of an European Union member nation, you may not use this service unless you are at least 16 years old.

  • You already know Dokkio is an AI-powered assistant to organize & manage your digital files & messages. Very soon, Dokkio will support Outlook as well as One Drive. Check it out today!

View
 

Ομοφοβία

Page history last edited by Dimitris 13 years, 11 months ago

 

 

Gay Rights


Key date 

17 May

International Day against Homophobia [1]

7 August 

Transgender International Rights and Education Day

 

 

 

 

 

Ομοφοβία

 

Η ομοφοβία (ή ομοφυλοφοβία ή ομοερωτοφοβία) είναι ο φόβος (έως του σημείου της παθολογικής φοβίας), η αποστροφή ή οι διακρίσεις κατά της ομοφυλοφιλίας ή σε βάρος των ομοφυλόφιλων. Πρωτοχρησιμοποιήθηκε το 1969 από τον George Weinberg και έγινε γνωστή με το βιβλίο του Society and the Healthy Homosexual (1971). 

Η ομοφοβία μπορεί να περιλαμβάνει ακόμη μίσος, εχθρότητα ή αποδοκιμασία των ομοφυλόφιλων ανθρώπων, της ομοφυλοφιλικής συμπεριφοράς, που οδηγεί στην εκδήλωση μισαλλοδοξίας. Συχνά φτάνει ως το σημείο να εκδηλώνεται πολύ επικίνδυνα, όπως μέσω λεκτικής βίας και με ομοφοβικά εγκλήματα μίσους όπως επιθέσεις, ξυλοδαρμούς, ακόμη και φόνους.

Τα άτομα που ενεργούν με τέτοιους τρόπους περιγράφονται ως ομοφοβικά. Έρευνες έχουν δείξει ότι η ομοφοβία μπορεί να προέρχεται από θρησκευτική προκατάληψη —μάλιστα, οι απόψεις που έχουν θρησκευτική βάση είναι οι πιο δύσκολες για να αλλάξουν—, αισθήματα κοινωνικής ανασφάλειας ή ως αυτοεπιβεβαίωση του σεξουαλικού προσανατολισμού.

Κάποιοι από τους παράγοντες που επιτείνουν την ομοφοβία είναι ακόμη το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο και κοινωνικό στάτους, η έλλειψη επαφής με ομοφυλόφιλους και η έλλειψη παιδείας. Σε σπάνιες περιπτώσεις, είναι δυνατόν να παρατηρηθούν φαινόμενα ομοφοβίας προερχόμενα από τους ίδιους τους ομοφυλόφιλους.

Η 17η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως διεθνής ημέρα κατά της ομοφοβίας. Ο λόγος που επιλέχθηκε η συγκεκριμένη ημερομηνία, οφείλεται στο γεγονός ότι στις 17 Μαΐου 1990, η ομοφυλοφιλία έπαψε να θεωρείται ασθένεια από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας. Στις 19 Ιανουαρίου 2006το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με συντριπτική πλειοψηφία αναγνώρισε το συμβολισμό της ημέρας αυτής και με ψήφισμά του κάλεσε τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναλάβουν δράσεις για την εξάλειψη των διακρίσεων λόγω ομοερωτικού προσανατολισμού.

Ομοφοβία και διακρίσεις εξ αιτίας σεξουαλικών επιλογών

Ορισμός από το council of Europe

 

Βασική ημερομηνία 7 Μαΐου 

Διεθνής Ημέρα κατά της ομοφοβίας 

 Ομοφοβία μπορεί να ορισθεί ως η αποστροφή ή το μίσος για γκέι ή ομοφυλόφιλα άτομα ή τον τρόπο ζωής τους ή τον πολιτισμό, ή γενικά των ατόμων με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό. 

Σε πολλά μέρη του κόσμου, άτομα που έχουν διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό (διαφορετικό από την πλειοψηφία) υποβάλλονται σε διακρίσεις που κυμαίνονται από προσβολές ως δολοφονίες. Σε πολλές χώρες, η πρακτική της ομοφυλοφιλίας εξακολουθεί να είναι ένα έγκλημα και σε ορισμένες από αυτές θα τιμωρείται με την ποινή του θανάτου. Εντός της Ευρώπης, αν και έχει σημειωθεί πρόοδος, στην αλλαγή της νομοθεσίας, πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να θεωρούν την ομοφυλοφιλία ως ασθένεια, μια ψυχολογική διαταραχή ή αφύσικη συμπεριφορά. 

[2]

Σε μια έκθεση που παρουσιάστηκε τον Ιούνιο του 2001 προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με τη σεξουαλική διάκριση στην Πολωνία, το 22% των ΛΟΑΤ δήλωσαν ότι έχουν υποστεί σωματική κακοποίηση και το 77% από αυτούς δεν έχουν αναφέρει τα  περιστατικά αυτά στην αστυνομία για το φόβο των αντιδράσεων των οικογενειών τους και της αστυνομίας

Ζώντας ως ΛΟΑΤ [3]πρόσωπο στην Ευρώπη του σήμερα, διαφέρει από το να είναι πολύ εύκολο (στις μεγαλύτερες πόλεις της Δυτικής Ευρώπης, με μια καλά ανεπτυγμένη  υποκουλτούρα, μπαρ, κλαμπ και οργανώσεις),έως να είναι σχετικά δύσκολο (σε μικρή πόλη της δυτικής Ευρώπης και σε μεγάλα τμήματα της Κεντρικής Ευρώπης όπου οι απόψεις για την ομοφυλοφιλία αρχίζουν σιγά σιγά να αλλάζουν) ως επικίνδυνο στο τέλος της (παρενοχλήσεις από την αστυνομία, όσο και νομοθετικές διακρίσεις και εγκλήματα μίσους σε ορισμένες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, χώρες όπως, για παράδειγμα, η Βουλγαρία, η Αλβανία, η Ρουμανία και η Μολδαβία). 

Λεσβιακά  και Ομοφυλόφιλα ζευγάρια σε όλη την Ευρώπη, είναι επίσης θύματα των νομικών διακρίσεων, σε τομείς όπως το δικαίωμα να παντρευτούν, να αποτελούν μια οικογένεια ή να υιοθετούν παιδιά (με άλλα λόγια, δεν μπορούν να επωφεληθούν το ίδιο  από καθεστώς με τα ετερόφυλα ζευγάρια). 

 

Το ομοφοβικό πρόσωπο της Ευρώπης 

 

Της Ελενας Kαρανατση

 

«Γνωρίζατε ότι και μόνο αν κρατάτε το χέρι ή φιλάτε τον ερωτικό σας σύντροφο σ’ ένα πάρκο μπορεί να εμπλακείτε σε καβγά, να προπηλακιστείτε, να πληρώσετε πρόστιμο ή να σας αποκαλέσουν οι ίδιοι οι αστυνομικοί “κίναιδο, αδελφή, φρικιό”», αναφέρει σε βρετανική εφημερίδα για τα δικαιώματα των Ομοφυλόφιλων ένας 17χρονος γκέι από τη Ρουμανία, μία από τις πλέον ομοφοβικές χώρες της Ευρώπης.

 

Η σύγχρονη «Ευρώπη των 27» δείχνει ένα ομοφοβικό πρόσωπο σύμφωνα με έκθεση της Αντιπροσωπείας της Ε.Ε. για τα Θεμελιώδη Ανθρώπινα Δικαιώματα από την οποία προκύπτει ότι:

  • οι ΛΟΑΤ (Λεσβίες, Ομοφυλόφιλοι, Αμφισεξουαλικοί και Transgender, δηλαδή Φυλομεταβατικοί) υφίστανται διάκριση, τρομοκρατία και παρενόχληση παντού στην Ε.Ε. Αυτά τα φαινόμενα παίρνουν συχνά τη μορφή ταπεινωτικών δηλώσεων, προσφωνήσεων με διάφορα υποτιμητικά ονόματα αλλά και προφορικών ή σωματικών επιθέσεων, ακόμα και θανατηφόρων βιαιοπραγιών.

«Η Ελλάδα τοποθετείται ανάμεσα στις πλέον ομοφοβικές χώρες», επισημαίνει στην «Κ» ο διευθυντής του Εθνικού Παρατηρητηρίου του Ρατσισμού και της Ξενοφοβίας κ. Μίλτος Παύλου. Μάλιστα, το Ευρωβαρόμετρο του 2008 έδειξε ότι η Ελλάδα και η Κύπρος ήταν οι χώρες στις οποίες οι διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού είναι πολύ διαδεδομένες (73% έναντι 51%, που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος).

Οι Σουηδοί, οι Δανοί και οι Ολλανδοί καταγράφονται ως οι πιο «θετικοί» στην ιδέα να έχουν έναν ομοφυλόφιλο γείτονα, ενώ οι Ελληνες βρίσκονται στην 16η θέση όσον αφορά τον σχετικό δείκτη. Μόνο 17% των Ελλήνων έχουν φίλους ομοφυλόφιλους έναντι 34% του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Οι Ελληνες εγκρίνουν λιγότερο (23οι από τους 27) το γάμο ομοφυλοφίλων, καθώς μόλις το 15% τάσσεται υπέρ. Ο μέσος όρος υποστήριξης του θεσμού του γάμου για τα ομόφυλα ζευγάρια βρίσκεται στο 42%, ενώ την πρώτη θέση έχουν οι Ολλανδοί με 82%.

 

«Παρότι η πρόσφατη νομοθεσία δεν συμπεριέλαβε τους ομοφυλόφιλους στο σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης, στο νόμο 3719/2008 υπάρχει μια σημαντική διάταξη που ορίζει ως επιβαρυντικό παράγοντα ενός αδικήματος την περίπτωση να έχει διαπραχθεί λόγω ομοφοβίας», επισημαίνει στην «Κ» ο δικηγόρος κ. Παντελής Ραβδάς.

 

Εργασία ΕΔΩ

 

Δείτε σχετικά : Xάρβεϊ Μιλκ 

 

Νομικό καθεστώς όσον αφορά την ομοφυλοφιλία  παγκοσμίως.

Εικόνα:HomosexMap(el).PNG

 

 

 

Footnotes

  1. Η 17η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, επειδή αυτή την ημέρα το 1990 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αφαίρεσε την ομοφυλοφιλία από τον κατάλογο των ψυχικών διαταραχών.
  2. The pink triangle Tens of thousands of homosexuals died in the nazi concentration camps. The pink triangle and the pink colour are commonly associated with homosexual movements and culture, derived from the pink badge that homosexuals had to wear in the nazi concentration camps on the grounds of "sexual deviance".
  3. ΛΟΑΤ είναι μια συντομογραφία του λεσβιών, ομοφυλόφιλων, αμφισεξουαλικών και τρανσεξουαλικών ατόμων

Comments (0)

You don't have permission to comment on this page.