| 
  • If you are citizen of an European Union member nation, you may not use this service unless you are at least 16 years old.

  • You already know Dokkio is an AI-powered assistant to organize & manage your digital files & messages. Very soon, Dokkio will support Outlook as well as One Drive. Check it out today!

View
 

Σωματική ή πνευματική ικανότητα

Page history last edited by Dimitris 14 years, 3 months ago


Key dates

10 October 

World Mental Health Day

3 December 

International Day of Disabled Persons

 

 

 

 

 

 

 

Λόγοι σωματικής ή πνευματικής ικανότητας.

 

Τα άτομα με ειδικές ανάγκες και αναπηρίες

Η "ειδική ανάγκη" ορίζεται ως η κατάσταση όπου υπάρχει ανικανότητα, σαν αποτέλεσμα ασθένειας, τραυματισμού ή φυσικής αναπηρίας. Η έκφραση χρησιμοποιείται επίσης σαν όρος νομικών αποκλεισμών (πχ στέρηση δικαιωμάτων) και ανικανότητας.

Ο όρος "ειδική ανάγκη" ενσωματώνει έναν μεγάλο αριθμό διαφορετικών λειτουργικών περιορισμών που παρουσιάζονται σε κάθε πληθυσμό, σε κάθε χώρα του κόσμου. Οι άνθρωποι μπορεί να είναι ανάπηροι από φυσική, διανοητική ή αισθητική ανεπάρκεια, ιατρικές καταστάσεις ή νοητική ασθένεια. Τέτοιες ανεπάρκειες, καταστάσεις ή ασθένειες μπορούν να είναι μόνιμης ή προσωρινής φύσεως.

Ο όρος "ανάπηρος" αναφέρεται στην απώλεια ή περιορισμό ευκαιριών ως προς την 

συμμετοχή στη ζωή της κοινότητας σε επίπεδο ίσο με τους άλλους. Περιγράφει την συμπλοκή μεταξύ του ατόμου με την αναπηρία και το περιβάλλον. Και οι δύο όροι είναι επαρκείς, αλλα η έμφαση που δίνεται στον καθένα είναι ελαφρώς και σημαντικά διαφορετική. 

Τι θέλουν τα άτομα με αναπηρίες? 

"Τίποτα εξειδικευμένο, ιδιαίτερο. Θέλουμε να είμαστε σε θέση να πηγαίνουμε στο σχολείο της γειτονιά μας, να χρησιμοποιούμε τη δημόσια βιβλιοθήκη, να πηγαίνουμε στον κινηματογράφο, να παίρνουμε το λεωφορείο για να πάμε στο κέντρο της πόλης για ψώνια ή να επισκεφθούμε τους φίλους μας και την οικογένεια σε όλη την πόλη ή σε ολόκληρη την χώρα. Θέλουμε να είμαστε σε θέση να μπούμε σε ένα εκλογικό κέντρο γειτονιά μας να ψηφίσουμε με όλους τους άλλους την ημέρα των εκλογών. Θέλουμε να είμαστε σε θέση να παντρευόμαστε. Θέλουμε να είμαστε σε θέση να εργαζόμαστε. Θέλουμε να είμαστε σε θέση να προσφέρουμε στα παιδιά μας . Θέλουμε υψηλής ποιότητας, οικονομικά προσιτή, ιατρική περίθαλψη. Θέλουμε να θεωρούμαστε ως πραγματικοί ανθρώποι, ως μέρος της κοινωνίας, και όχι ως κάτι που πρέπει να μένει κρυμμένο, λόγω οίκτου ή φιλανθρωπίας.

" Adrienne Rubin Barhydt, 10 Απριλίου 1996

 Πηγή : Council of Europe   

Αυτισμός

 

Ενα τεράστιο σκάνδαλο καλυμμένο από πέπλο σιωπής διαπράττεται τις τελευταίες δεκαετίες στην χώρα μας. Θύματα του σκανδάλου είναι 50.000 και πλέον ελληνικές οικογένειες οι οποίες - σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα/έγκυρα επιστημονικά τεκμήρια - έχουν στους κόλπους τους αυτιστικό μέλος ή μέλη. 

Η ουσία του σκανδάλου έχει να κάνει με το ότι οι πολίτες με αυτισμό στην Ελλάδα του 2010 (πλέον) αντιμετωπίζονται ως …αόρατοι , δηλαδή στερούνται θεμελιώδη κοινωνικά δικαιώματα και αυτονόητα στους πολλούς κοινωνικά αγαθά. Τα τεκμήρια του σκανδάλου είναι πάμπολλα, καλύπτουν όλα τα πεδία άσκησης δικαιωμάτων και απορρόφησης κοινωνικών αγαθών, αυτά που αμέσως παρακάτω παραθέτουμε είναι απλώς ενδεικτικά … 

*Σε όλη την Ελλάδα δεν υπάρχουν παρά μόλις 12 ειδικά σχολεία για παιδιά με αυτισμό έναντι των εκατοντάδων που απαιτούνται για στοιχειώδη κάλυψη των αναγκών. 

*Στο σύνολο των ειδικών σχολείων της χώρας που εκπαιδεύουν μαθητές με αναπηρία οι μαθητές με αυτισμό δεν ξεπερνούν τους 800. 

*Τα λεγόμενα εξειδικευμένα εργαστήρια επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) στην πλειοψηφία τους δεν δέχονται αυτιστικά παιδιά. Τα μετρημένα στα δάκτυλα του ενός χεριού που δέχονται, παρέχουν ανεπαρκείς υπηρεσίες μιάς και δεν διαθέτουν επαρκές εξειδικευμένο προσωπικό. 

*Η εκπαίδευση των αυτιστικών ατόμων από το υπουργείο παιδείας είναι αντιληπτή ως…κοινωνική φροντίδα το οποίον αντανακλά στον προϋπολογισμό που διατίθεται, αλλά και στον προϋπολογισμό που οι γονείς καταβάλλουν σε αμφίβολης ποιότητας φορείς ώστε να καλύψουν το έλλειμμα υπηρεσιών προς τα παιδιά τους. 

*Το κενό περιεχομένου στις ασκούμενες για τα αυτιστικά άτομα πολιτικές αποτυπώνεται ξεκάθαρα στον πρόσφατο για τη Ειδική αγωγή – εκπαίδευση νόμο 3699/08. Προβλέπει ειδικά σχολεία και ειδικές εκπαιδευτικές υπηρεσίες και παροχές που απλώς δεν υπάρχουν! Προβλέπει – ωσάν να κοροϊδεύει – το δικαίωμα παράλληλης στήριξης στην Γενική Τάξη το οποίο όμως δεν διατίθεται! Ειδικότερα στην επαρχία τα πράγματα είναι άνευ υπερβολής τραγικά, πρακτικά δεν υπάρχει για τους μαθητές με αυτισμό τίποτα! Αυτό το “τίποτα” έχει αναλυτικά επισημανθεί προ διετίας από τον Συνήγορο του Πολίτη , η σχετική έκθεση του οποίου είναι στην διάθεση των του υπουργείου παιδείας αρμοδίων. Παρά τις συνεχείς εκκλήσεις των γονέων να υπάρξει σαφής τοποθέτηση του υπουργείου για τα αποκαλυπτόμενα στην έκθεση και συνακόλουθες δεσμεύσεις για στοιχειώδη έστω κάλυψη των κενών, το υπουργείο δεν έχει ακόμα αρθρώσει επί της ουσίας ούτε λέξη παρά μόνο ευχολόγια...

 

"Δημοσίευση στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΤΥΠΙΑ από TerraComputerata"

 

World  Autism day.

YouTube plugin error

Σχετικές συνδέσεις

 

 

Η ομορφιά αιτία διάκρισης?

Δείτε εδώ

 

Εργασία ΕΔΩ

Comments (0)

You don't have permission to comment on this page.