| 
  • If you are citizen of an European Union member nation, you may not use this service unless you are at least 16 years old.

  • You already know Dokkio is an AI-powered assistant to organize & manage your digital files & messages. Very soon, Dokkio will support Outlook as well as One Drive. Check it out today!

View
 

θρησκείες

Page history last edited by Dimitris 14 years, 1 month ago


  • Ισλάμ

 

 

  1. Τζιχάντ :

Ο Ισλαμισμός παρά τις δογματικές του απόψεις σε πολλά ζητήματα και την αρχή της Τζιχάντ, του ιερού πολέμου εναντίον των «απίστων», αναπτύχθηκε και επιβίωσε μέσα σε κοινωνίες πολυφυλετικές και πολυθρησκευτικές. Η ανοχή των αραβικών πληθυσμών έναντι των αλλόθρησκων φυλών είναι ένα ιστορικό γεγονός. Αρκετοί μετριοπαθείς μουσουλμάνοι εξηγούν πως οι Τζιχάντ είναι ο ιερός πόλεμος όταν οι μουσουλμάνοι βρίσκονται σε άμυνα. Όμως η Τζιχάντ στην πιο ακραίο και εξτρεμιστική της μορφή μπορεί να πάρει επικίνδυνες διαστάσεις όπως αυτές που ζει η ανθρωπότητα σήμερα με τους οπαδούς του φονταμεταλιστικού Ισλάμ. Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι η τροπή που σε αρκετές περιπτώσεις έχει λάβει ο Ισλαμισμός σήμερα, είναι ένα φαινόμενο που δημιουργήθηκε τα τελευταία 50 χρόνια και που σχετίζεται με διάφορους οικονομικό-κοινωνικούς και πολιτικούς παράγοντες που η ανάλυση τους αφορά μια άλλη θεματική ενότητα. 

 

  • Ινδουισμός

Οι κάστες  

 

 

Η εμφάνιση  της διαίρεσης της ινδικής κοινωνίας σε κάστες (τζάτι = γέννηση, καταγωγή), που είναι το πιο χτυπητό χαρακτηριστικό της, δεν μπορεί να εξηγηθεί με το να αποδοθεί σε έναν απλό κατακερματισμό των Βάρνα, ούτε, όπως το θέλει  η ινδική παράδοση, με το ότι οι Βάρνα αναμίχθηκαν μέσω επιγαμίας, η οποία θεωρείται παραβίαση του ντάρμα, ούτε, επίσης, σύμφωνα με μερικές μονόπλευρες σύγχρονες θεωρίες, με την κλειστή συμβίωση, που προήλθε από τη λατρεία μέσα στην οικογένεια, από φυλετικές ή τυπολατρικές διαφορές ή διαφοροποιήσεις σε σχέση με την απασχόληση, από διάφορα ταμπού ή τοτεμισμούς. Αυτό δεν σημαίνει άρνηση του ότι μερικοί από αυτούς τους παράγοντες συνέλαβαν στην αύξηση και επέκταση της εξαιρετικά περίπλοκης διαίρεσης της ινδουιστικής κοινωνίας σε 3.000 σχεδόν κάστες και υποκάστες, από τις οποίες μικρά τμήματα συνυπάρχουν ουσιαστικά στην ίδια περιοχή - μια διαίρεση  που εξακολούθησε να υπάρχει ιδιαίτερα στη νότια Ινδία, αν και με μια σταθερή τάση μετριασμού, ως τη σύγχρονη εποχή. Βραχμάνοι ιερείς - μπραχμίν, ευγενείς στρατιωτικοί -ξατρίγια, έμποροι γαιοκτήμονες - βαϊσια, χωρικοί - σουτρα.

Μια κάστα είναι γενικά μια ενδογαμική, με κληρονομικούς δεσμούς, ομάδα οικογενειών που έχουν κοινό όνομα που διεκδικούν συχνά κοινή καταγωγή που, κατά κανόνα, αφιερώνονται στην ίδια κληρονομική απασχόληση ή αποστολή, εμμένουν στα ίδια ήθη και έθιμα κυρίως σ΄ότι αφορά την καθαρότητα, τα γεύματα και τους γάμους, και πολύ συχνά υποδιαιρούνται σε μικρότερους ακόμη ενδογαμικούς κύκλους. Οι σχέσεις ανάμεσα στις κάστες είναι ιεραρχικά καθορισμένες: οι κατά τόπους ομάδες Βραχμάνων κατέχουν την ανώτατη θέση και οι διαφορές καθαρότητας από τελετουργική άποψη είναι το κύριο κριτήριο της κοινωνικής θέσης.

 Περισσότερο ακάθαρτοι είναι οι εκτός κάστας (οι "παρίες") ή, όπως χαρακτηρίζονται σήμερα, οι εξωτερικές ή πρόσθετες κάστες, που έχουν όμως στους κόλπους τους πολυάριθμες υποδιαιρέσεις, η καθεμιά από τις οποίες θεωρεί τον εαυτό της ανώτερη από τις άλλες. Όπως η κόλαση και οι περιοχές του παραδείσου στην άλλη ζωή, έτσι και οι κάστες είναι το εγκόσμιο κοινωνικό πλαίσιο μέσα στο οποίο είναι εγκατεστημένο το κάρμα. Μια κατώτατη κοινωνική θέση είναι η αναπόφευκτη συνέπεια των αμαρτιών που διαπράχθηκαν σε μια προηγούμενη ζωή, αλλά είναι δυνατόν, με την αρετή και τη θεία χάρη, να ακολουθήσει μια καλύτερη θέση στην επόμενη γέννηση και ύπαρξη.    

 

περισσότερα : Enet   Slumdog Millionaire

Οι ανέγγιχτοι 

 

Στην Ινδία, το σύστημα των καστών έχει καταργηθεί διά νόμου τα τελευταία πενήντα χρόνια. Ομως οι συνήθειες των τελευταίων τρισήμιση χιλιετιών ισχύουν ακόμη. Οι 250 εκατομμύρια ντάλιτ, γνωστοί με το υποτιμητικό όνομα untouchables (ανέγγιχτοι), εξακολουθούν να μην θεωρούνται ακέραιοι άνθρωποι.

«Μας κοιτάζουν και είναι σαν να μην μας βλέπουν, σαν να είμαστε διάφανοι», λένε. Στα καφενεία υπάρχουν ξεχωριστές αίθουσες για τους ντάλιτ, στα χωριά ξεχωριστοί οικισμοί. Οι διακρίσεις εναντίον τους έχουν εισχωρήσει τόσο βαθιά στην ινδική κοινωνία, που ακόμη και οι ντάλιτ που έχουν βαφτιστεί χριστιανοί θάβονται σε ξεχωριστό κοιμητήριο από τους υπόλοιπους. Σε πολλά μέρη της Ινδίας, ιδίως στα βορειοδυτικά, υποχρεώνονται ακόμη και σήμερα να αδειάζουν τις τουαλέτες των υπολοίπων και να μεταφέρουν τα περιεχόμενα με δοχεία στο κεφάλι τους. Η συμπεριφορά που τους επιφυλάσσουν όσοι ανήκουν στις ανώτερες κάστες είναι απάνθρωπη.

Kάθε χρόνο, πάνω από 100.000 περιπτώσεις επιθέσεων, βιασμών και πυρπολήσεων ντάλιτ από άτομα που ανήκουν σε ανώτερες κάστες απασχολούν την ινδική δικαιοσύνη. Τα πραγματικά περιστατικά πρέπει να είναι πολύ περισσότερα. «Οι νόμοι για την προστασία μας υπάρχουν, αλλά οι αστυνομικοί, που δεν είναι ποτέ ντάλιτ, θέλουν να καλύψουν τους δικούς τους», λέει ο Ραμές Νατάν, μέλος ινδικής οργάνωσης για την προστασία των «ανέγγιχτων”

Το γεγονός ότι υποχρεώνονται να κάνουν τις πιο βρώμικες δουλειές σε μια χώρα όπου αφθονούν οι μεταδοτικές ασθένειες είναι και ο ουσιαστικός λόγος της περιθωριοποίησής τους. Αυτό υπενθυμίζει με τον σαφέστερο , ότι δηλαδή ότι ο ρατσισμός δεν είναι μόνο θέμα προκαταλήψεων, αλλά και οικονομικών συνθηκών. Οπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε, η εγκατάσταση αποχετευτικών συστημάτων στην Ινδία θα καταπολεμούσε τον ρατσισμό κατά των ντάλιτ περισσότερο από εκατό διεθνείς διασκέψεις

 

 

  • Βουδισμός

 

1) Η ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΣΤΟ ΒΟΥΔΙΣΜΟ ΣΕ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟ:

 

α) Στη χριστιανική εικόνα,

    το σύμβολο είναι στην υπηρεσία του προσώπου, εκφράζει την ολοκλήρωση του ανθρωπίνου προσώπου μέσω της συνάντησης και της κοινωνίας,   

    υποδηλώνει μια εσωτερικότητα, στην οποία δίνεται υπερβατικότητα, χωρίς να παύει να είναι απρόσιτη.

    Στη βουδιστική τέχνη,

    το πρόσωπο προσδιορίζεται από το σύμβολο, καταργείται ως ανθρώπινο πρόσωπο και γίνεται σύμβολο μιας εσωτερικότητας, όπου δεν υπάρχει ούτε

    το εγώ ούτε ο Άλλος, αλλά ένα απερίγραπτο κενό.

β) Και στις δύο περιπτώσεις, το πρόσωπο περιβάλλεται από φωτοστέφανο:

    αλλά ενώ το χριστιανικό πρόσωπο είναι μέσα στο φως όπως το σίδερο μέσα στη φωτιά,

    το βουδιστικό πρόσωπο γίνεται σφαιρικό, διαστέλλεται και προσδιορίζεται στη φωτεινή σφαίρα που συμβολίζει το φωτοστέφανο.

γ) Στην εικόνα, η χρήση των εννοιών υποδηλώνει τη μεταμόρφωσή τους από τη Χάρη.

    Αντιθέτως, τα lakshanas συμβολίζουν τις δυνάμεις της ενόρασης και της καθαρής ακοής μέσω της τεράστιας επέκτασης των αισθητήριων οργάνων,

    όπως για παράδειγμα των αυτιών.

δ) Τέλος, το χριστιανικό πρόσωπο βλέπει και υποδέχεται,

    ενώ το βουδιστικό μη-πρόσωπο, με τα μάτια κλειστά, συλλογίζεται.

  

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο βιβλίο "Η Θεολογία της Εικόνας" του Olivier Clement (Μετάφραση από τα Γαλλικά: Δήμητρα Καραμπέρη), διαθέσιμο στην http://www.myriobiblos.gr/texts/greek/contacts_clement_theology.html

Δείτε επίσης

Φονταμενταλισμός 

Στο Ισλάμ συμπυκνώνονται όλοι οι φόβοι των Ευρωπαίων

 

 

 

Comments (0)

You don't have permission to comment on this page.